START

RECREATIE

MAGAZINE

NATUUR

HISTORIE

EDUCATIE

OVER ONS

LOGIN

 
 
Bomen Planten Insecten Libellen Vlinders Vogels Vissen Zoogdieren

Fazant (Phasianus colchicus)
Maximale afmeting:vr. 66-89 cm mn. 53-63 cm..

De fazant werd via de oude Romeinen in ons land ge´ntroduceerd en komt tegenwoordig in heel Europa voor. De vogel is eeuwenlang een geliefd jachtobject geweest en hiervoor zelfs speciaal uitgezet.Tussen het vrouwtje en het mannetje zijn grote verschillen in vederkleed. Het mannetje is zo groot als een kip en heeft een lange puntige staart, een donkergroen, glanzende kop en hals en een naakte rode huid rondom de ogen. Verder is hij kastanjebruin met een zwarte, geschubde tekening. Het vrouwtje is geelbruin, heeft een zwartgevlekte schutkleur en een korte staart.

Bij gevaar gebruikt de fazant zijn uitstekende loopvermogen of hij houdt zich stijf tegen de grond gedrukt doodstil. Alleen in uiterste nood gebruikt hij zijn vleugels. In de herfst groeperen de vogels zich, maar in de winter scheiden de seksen zich.

De fazant heeft zich in de loop der eeuwen uitstekend aangepast aan de veranderende omgeving. Je kunt hem daarom zowel op akkergronden als in bossen vinden maar ook op heidegronden is hij in zijn element.

Hier put de fazant uit de overvloed aan zaden, graan, en vruchten, wormen, grote hoeveelheden insecten en ander klein gedierte. Zelfs de veldmuis is niet veilig voor deze veelvraat.

In het broedseizoen bakent de haan zijn baltsterritorium af en paart met een of twee hennen die hij verdedigt tegen rivaliserende hanen.Tijdens de balts springt hij kraaiend op en neer terwijl hij luid met zijn vleugels klappert. Het nest wordt in een kuiltje in het hoge gras of onder lage struiken door het vrouwtje gebouwd. In april -juni worden hierin 8-12 eieren gelegd. Deze worden in een dag of 25 door het vrouwtje zijn uitgebroed. Moeder gaat daarna al snel met de jonge vogels op zoek naar voedsel. Vader komt er dan al lang niet meer aan te pas, maar blijft wel in de buurt.

Na een dag of 14 kunnen de jongen al naar een boom vliegen om er de nacht door te brengen. Ze voeden zich in het begin met insecten en gaan langzaam over op het voedselpatroon van de oudere vogels.

 

ZOEKEN

 
 

GRATIS MAGAZINE

 

Schrijf je hier in voor het grat Schrijf je hier in voor het gratis magazine van het Biesbosch MuseumEiland!

 

ACTIVITEITENKALENDER

 

 

LAATSTE NIEUWS

 
Schrijf je hier in voor het grat
Museumroof

Schilderij St. Elisabethsvloed

Het Biesbosch MuseumEiland heeft de IDEA-tops Awards 2016 gewonnen in de categorie: Green Architecture

Green Key certificaat

Vrijwilligers

Bezoekers

Biesbosch Beleving

 
 
 

ę biesbosch.nu