START

RECREATIE

MAGAZINE

NATUUR

HISTORIE

EDUCATIE

OVER ONS

LOGIN

 
 

Bomen Planten Insecten Libellen Vlinders Vogels Vissen Zoogdieren
 

Grote bonte specht (Dendrocopos major)

De grote bonte specht (Dendrocopos major) is een in Nederland voorkomende vogel, en behoort tot de familie spechten (Picidae).

De grote bonte specht is met een lengte van 23 tot 26 centimeter een vrij grote vogel, die bovenop zwart is en wit van onder. Hij heeft grote, ovale witte schoudervlekken en een rode anaalstreek. De ogen zijn bruinrood, de snavel en de poten zijn grijs. Het mannetje heeft een rode vlek op het achterhoofd, het vrouwtje heeft een geheel zwarte kruin. Juveniele vogels hebben een geheel rode kruin en een roze anaalstreek en lijken dus op de Middelste bonte specht. Vaak hebben jonge vogels nog gebandeerde schoudervlekken.

Hij voedt zich met insecten, vooral met de larven van kevers die zich onder de bast van naaldbomen ingraven, maar hij eet ook noten, bessen en zaden van naaldbomen. Hij hakt vaak een gat in een boom om daar de dennenappel in vast te klemmen. Dit noemt men een spechtensmidse.

De grote bonte specht heeft een heel bijzondere vijand: de Halsbandparkiet oorspronkelijk uit India maar als ontsnapte kooivogel nu onder andere gevestigd in Nederland - verjaagt de dieren uit hun nestholen. Er is echter nog geen bewijs dat de Halsbandparkiet negatieve invloed heeft op de populatie van de Grote bonte specht. De Grote bonte specht is de laatste jaren in aantal alleen maar toegenomen.

De Grote bonte specht hakt zijn nest het liefst uit wat zachtere houtsoorten en begint een aantal verschillende gaten te hakken voor hij er een uitkiest om te nestelen. Nestkastjes hebben bij deze vogels geen nut omdat het maken van een nest een onderdeel is van het baltsgedrag. Het wijfje legt 4-6 witte eieren.

Zijn verspreidingsgebied beslaat een groot deel van Europa en Noord-Azi. De grote bonte specht broedt in alle soorten bos, maar ook in cultuurlandschap met boomgroepen, parken en tuinen, zelfs in grote steden. De Grote bonte specht is een vrij schuwe en voorzichtige vogel, maar hij bezoekt wel voedertafels en vetbollen in tuinen.

© biesbosch.nu / laatste update: 2009-06-06

 

ZOEKEN

 
 

ACTIVITEITENKALENDER

 

 Kalender

November 2018

Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

 
 
 

biesbosch.nu 2018