START

RECREATIE

MAGAZINE

NATUUR

HISTORIE

EDUCATIE

OVER ONS

LOGIN

 
 

Bomen Planten Insecten Libellen Vlinders Vogels Vissen Zoogdieren
 

Tureluur (Tringa totanus)

De tureluur (Tringa totanus) is een vogel uit de familie van snipachtigen (Scolopacidae). Ze kunnen 25 tot 30 centimeter groot worden. Belangrijk kenmerk zijn de felrode poten.

In Nederland komen tureluurs alleen in het voorjaar en de zomer voor. In het Verenigd Koninkrijk en Portugal zijn de dieren het hele jaar aanwezig. Sommige tureluurs broeden in Oost-Europa en trekken in de winter naar het zuiden. De meeste tureluurs die in Nederland broeden, overwinteren in Zuidwest-Europa en Noord-Afrika.

Momenteel zijn er minder dan 25000 broedparen in Nederland, met een licht afnemende trend. De tureluur staat op de Rode Lijst van bedreigde of kwetsbare soorten.

Het broedseizoen van de tureluur loopt van half april tot in juni. Het broeden duurt 22 25 dagen. Deze weidevogel legt gewoonlijk vier eieren van gemiddeld 45 x 32 mm, in een kuiltje in het gras, meestal in een weiland. De grashalmen rond het nest worden over het nest gebogen, waardoor het goed verborgen is. Typerend is dat de tureluur vaak op slechts enkele meters afstand broedt van het nest van een kievit. De tureluur profiteert daardoor van de technieken die de kievit heeft om predatoren op afstand te houden.

© biesbosch.nu / laatste update: 2009-06-06

 

ZOEKEN

 
 

ACTIVITEITENKALENDER

 

 Kalender

November 2018

Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

 
 
 

biesbosch.nu 2018